כיום ברור, כי ההגנה על פטנטים, סודות מסחריים ויצירות, הכרחית לא פחות מאשר הגנה על קניינו המוחשי של אדם.

קניין רוחני (Intellectual Property) הוא מונח כללי לזכויות המשפטיות הקשורות לתוצרים לא מוחשיים, כגון: תמונות, ציורים, מוזיקה, ספרים, המצאות, סימני מסחר, עיצובים, יצירה אדריכלית, יצירות אמנות, סרטים, ועוד.

מתוך שיקולים ציבוריים וחברתיים ורצון לעודד יוצרים פוטנציאלים, מקנה כיום הדין זכויות שונות לבעלי זכויות הקניין הרוחני, ו'הגנה' בפני צדדים שלישיים המבקשים לנצל שלא כדין את אותם 'תוצרים' לא מוחשיים.

דיני הקניין הרוחני עוסקים בהיקף ובמשמעויות הנגזרות מאותה 'הגנה', הפעולות שיש לבצע כדי לזכות בה, ותוצאות שימוש שלא כדין באותם 'תוצרים' לא מוחשיים שזכו להגנת החוק.

אחד ההבדלים הבולטים של הקניין רוחני ביחס לקניין המוחשי הוא העובדה שגזל קניין רוחני לא ניתן לכימות ברור, ולמעשה - פעמים רבות מדובר בפעולה וירטואלית. לפיכך, וכדי להרתיע מגזילת קניינו הרוחני של אחר – נקבע לעיתים בחוק מנגנון שמקנה לבית המשפט סמכות לחייב 'מפר' זכויות קניין רוחני בפיצויים ללא הוכחת נזק, בהתקיים תנאים מסוימים.

חשוב לציין, כי הדין מחלק בין מקרים שבהם הגנת החוק תחול על קניין רוחני גם ללא פעולת רישום (למשל בזכויות יוצרים), לבין מקרים שבהם ככלל תנאי למתן הגנה לקניין הרוחני הוא רישום הזכויות כדין (למשל בסימני מסחר).

בכדי לוודא שזכויותיך מוגנות כראוי, במקרה שבו הופרו זכויותיך בקניין רוחני, ולהבדיל, במקרה שבו הועלתה טענה שהפרת את זכויותיו של אחר בקניין רוחני - מומלץ ביותר להיוועץ עם עו"ד לקניין רוחני. 

משרד עו"ד דניאל בן שלמה מציע ייעוץ וליווי משפטי בתחומי הקניין הרוחני לגווניו - דיני זכויות יוצרים, סימני מסחר, מדגמים, גניבת עין, סודות מסחריים ועוד. 

ליצירת קשר התקשרו:  077-9708657 ; 052-6839848